donderdag 6 september 2018

Herbruikbaar Keukenpapier

Er zijn wel eens van die handdoeken en theedoeken die hun beste tijd wel gehad hebben. Of ze zijn verkleurd of er zit een gat in, dat soort dingen. Maar wat doe je er dan mee. Bij mij belanden ze vaak achter in de kast, achter de bruikbare handdoeken en theedoeken. Maar vandaag deed ik er iets anders mee, ik maakte herbruikbare keukenpapier. Zo hoef ik geen keuken papier meer te kopen en de gebruikte kunnen gewoon met de witte was worden meegewassen. Het grote voordeel is dat je geen afval produceert. De keukendoeken waren er al en had ik anders weggedaan. Ook kan je, als je zelf kleding naait en weleens een proefstuk maakt om te kijken of de pasvorm goed is, gebruiken om deze herbruikbare keukenpapier te maken. Na verloop van tijd als ze niet meer schoon te krijgen zijn, gaan deze naar de garage en worden ze daar nog voor diverse dingen gebruikt en als ze dan echt versleten en op zijn, gaan ze weg. Een mooie manier van hergebruik van spullen die anders weggedaan zouden worden en je hoeft geen geld meer uit te geven aan rollen keukenpapier.

Hoe ik dat deed: 
Je neemt een doek, theedoek met een gat , handdoek verkleurd of met gat, badlaken met een gat, iets wat erg versleten is en vocht kan opnemen. 
Ik nam in dit geval een handdoek die was mee gewassen met de rode was. Het lijkt op de foto wit, maar het is echt roze. Als je een theedoek gebruikt, wat ik ook gedaan heb, dan kan je de stof het beste eerst dubbel vouwen voor het locken/zigzaggen, dan voelt het wat prettiger, maar dat is natuurlijk persoonlijk. 

Ik knipte eerst de zoom en de dikke randen van in dit geval een handdoek af.
Knip de stof dan in het gewenste formaat en lock de randen. Als je geen lockmachine hebt werkt een gewone zigzag-steek natuurlijk ook prima.
Ik heb deze met een ronding gelockt zodat ik maar 1 draadje heb om af te knippen. 

Ik bewaar ze in een pot op het aanrecht, zodat als er iets gepoetst moet worden waar we anders een keukenpapiertje zouden pakken, nu een doekje kunnen pakken en die gooien we dan daarna bij de witte was.