zondag 7 mei 2017

Moestuin. zaadjes en sterke zonnebloemen

De bietjes:
Ik had een beetje gesmokkeld, want ik dacht dat ik nog bietenzaad in huis had, maar dat was niet het geval. Bij de lokale tuinder, die zelf de spullen opkweken kocht ik voor EUR 0.20 per stuk 6 bieten plantjes. Dat is niet erg duur geloof ik. Nu maar hopen dat ze aanslaan en niet door de kou bezwijken. De nachten zijn nog vrij fris en ik zag dat zelfs de komende week de nachttemperaturen nog naar het vriespunt schiet. Ik heb daarom mijn moestuinbakken bedekt met vliesdoek. De aardappels gaan we bedekken met hooi, bij gebrek aan vliesdoek en nog hooi op voorraad. Ik hoop dat dat voldoende helpt.

Aardappels:
Ze komen al met hun kopjes boven de aarde en zij hebben de afgelopen tijd best last gehad van de kou die hier af en toe nog opduikt in de nachten. Het resultaat is hier en daar een vergeeld aardappelblad. En dat ondanks het feit dat ze tussen het stro zitten. Dat had ik aangebracht op de paden en op het aardappel-bed, omdat het opgebrachte grond is wat klei achtig is en erg vast. Door het stro aan te brengen hoop ik dat het gaande weg het moestuinseizoen composteert en dat ik het restant dan gewoon door de aarde kan werken met als doel meer luchtigheid in de aarde. Ook hebben we voor dat doel nu moestuinbakken die ik met moestuinaarde heb gevuld. Als straks het seizoen klaar is vermengen we dat weer met de ondergrond. Ik hoop dat de zon de aardappelplant weer nieuwe kracht geeft om de kou te trotseren, want het is nog niet gedaan met de koude nachten.

De uien hebben gek genoeg geen probleem met een beetje kou en staan vrolijk bij en groeien goed. Ook de knolselderijplantjes staan er mooi bij in de moestuinbak.

Ook de sla heeft weinig probleem met de kou, tenminste die in de kas ;)
De sla groeit en groeit en ik heb al een flink stel uitgeplant. Ik heb nu 42 sla plantjes alleen al in de kas..... Waar moet dat heen en vooral... stel je voor als dat allemaal keurige kroppen sla worden.. hoe gaan we dat ooit opeten. We zijn maar met z'n drie├źn, nou ja, we hebben ook kippen en cavia's die lusten ook wel een blaadje sla, maar geen kroppen tegelijk natuurlijk. Ik hoop maar dat ze keurig na elkaar klaar zijn om opgegeten te worden. Maar ja we hebben natuurlijk ook altijd nog slakken. Ik had er zelfs al 1 gevangen, een hele dikke naaktslak jakkes. Blijkbaar zijn ze met meer, want mijn koolplantjes buiten in de moestuinbak worden geteisterd. Mooie slakkenslijm sporen zitten op de nog zo kleine blaadjes. Als dat maar goed gaat?

Binnen heb ik van alles staan... op de eettafel, ik heb er zelf nog een sidetable voor gezet, op deze manier kunnen er zelf nog net bij :)

Wat het allemaal is?
4 potten met meerdere tomatenplanten. Verschillende soorten maar ik ben vergeten het naambordje te plaatsen, dus wat het precies is.... geen idee. Tomaten dat in elk geval.
Daarvoor staan 7 paprika planten met z'n 2-en bij elkaar in 1 pot. Ik dacht dat dat wel moest lukken.
En daar weer voor 16 vakjes met bonen, waarvan er net eentje met zijn kopje boven de grond aan het komen is. En 8 vakjes met Nieuw Zeelandse Spinazie. Ik ben erg benieuwd of dat lukt, het zaad schijnt eerst geweekt te moeten worden. Dat las ik toen ik de zaden al in de grond had zitten. En omdat ik toch vroeg ermee ben en geen zin had om die zaadjes er weer uit te moeten frutten dacht ik, ik wacht gewoon een paar weken, komt er niks op dan doe ik zoals het hoort en week ik het zaad eerst voor. Experimentje dus.
Verder staan er plugjes (of hoe heten die ronde dingetjes met aarde) met ijsbergsla (ja nog meer sla, ik had even niet opgelet) en daar midden in 2 potjes met komkommerzaad. In de bak erachter vrij grote potjes met pompoenzaad ca. 5 potjes. En dan nog 4 potjes naar waar ik hoop dat er courgette plantjes uit gaan komen. Ook daarin zat een vergissing. Ik dacht nog courgettezaad te hebben. Je weet wel, die gewone groene courgettes. Bleek dat ik alleen bolcourgette zaad had. Nou ja, ook prima. Nooit gehad, maar misschien ook wel lekker. We gaan het zien, hopelijk ontkiemt alles goed de komende periode. Voor de zekerheid heb ik nog wel een courgette plant gekocht, die staat nog in een pot in de kas, omdat ik bang ben dat ie bevriest. Maar na IJsheiligen zal hij wel naar buiten kunnen hoop ik. Dan hebben we hopelijk ook gewone courgettes deze zomer.

De tomaten worden al erg groot en ik heb er maar een stokje (snoeiafval wat ik bewaard had) bijgestoken en ik drapeer het plantje er een beetje tegen aan. Qua grootte zouden ze best al naar buiten kunnen. Nou ja, ze komen in de kas. Buiten tomaten kweken lukt mij tot nu toe nog niet. Dus gaan ze in de kas en dat werkt erg goed. Maar ik wel echt wachten tot de nachttemperaturen niet meer onder de 5 graden zit, want in deze contreien is het met een verwachting van 5 graden soms opeens toch ruiten krabben 's ochtends en dat risico wil ik met mijn tomaten en paprika's niet lopen. Wel heb ik al touwtjes opgehangen in de kas, zodat ik als na volgende week de nachttemperaturen goed zijn, ik ze ook zo in de kas kan zetten. Ik zal het tzt eens laten zien. Verder moeten we deze week de raapsteeltjes nog opeten en de laatste rucolablaadjes want de plant begint te bloeien en dan vind ik de blaadjes niet echt lekker meer.  Ik knip nu steeds de bloemetjes eruit, maar of dat helpt weet ik eigenlijk niet. Tijd om ze op te ruimen, denk ik. Maar dat is niet erg, want de paprikaplantjes moeten op die plek gaan komen, en zoals het er nu uitziet gaat dat precies passen. Eerst even opeten even rusten en bemesten en dan de paprika's erin.

Wel realiseer ik me dat ik volgens mij veels te veel heb, maar ik ga er wel vanuit dat er het een en ander sneuvelt. De slakken zijn meestal erg actief, en de vogels lusten vaak ook wel mooie frisse groene blaadjes en dan heb je nog de muizen, en de woelrat die oh zo gek is op mijn bietjes, elk jaar weer.... En nou hoop ik elk jaar vurig dat ze eerlijk met me willen delen, soms is dat zo, soms ook niet. We wachten het weer af. Soms is het net de strijd tegen de beestjes hier in de tuin, maar met hand en tand bestrijden, dat vind ik dan ook weer niks. Ik heb geen gaas om mijn moestuin, geen mollenklemmen (want mollen zijn uiterst nuttige beesten) en geen slakkenvergif en half in gegraven bierflesjes,  geen korrels tegen welk beest dan ook. Nee, in mijn moestuin gebruik ik geen bestrijdingsmiddelen. Wel gebruik ik brandnetelgier. En ik moet eens uitzoeken wat nog meer als gier bruikbaar is. In elk geval helpt het tegen de bladluizen en het schijnt rijk aan voedingsstoffen te zijn. Ik zag er alweer een paar, bladluizen. Dus morgen ga ik eerst maar eens even op zoek naar brandnetels :) met handschoenen aan, natuurlijk.
Oh en kijk, de zonnebloemen, dat was ik bijna vergeten. Kijk hoe grappig ze met hun koppies boven de aarde uitkomen. Ze duwen gewoon de hele brok aarde omhoog. Sterk hoor, dat jonge spul.

Deze onderste foto is van vanochtend. Wat groeit het hard. Nog even ietsje groeien, afharden en naar buiten. Dat het maar mooie zonnebloemen mogen worden :)