donderdag 17 februari 2011

2 heerlijke recepten

Spaghetti Bolognese alla Roberto Payer- uit Allerhande van AH:
45 min + 2 uur sudderen
4 personen

100g ui
100g winterpeen
100g bleekselderij
3el olijfolie
300g tartaar
evt 2 kruidnagels
evt. 5-6 jeneverbessen
1 blik tomatenblokjes of tomatenpakje van de aldi van 400g
evt 150ml italiaanse witte wijn
150gr spaghetti
2 el parmezaanse kaas

stap 1:
versnipper de ui en snij de winterpeen en bleekselderij in stukjes
zorg ervoor dat de stukjes ongeveer evengroot zijn.
Fruit de ui zachtjes in de olijfolie tot de ui gaat glanzen, maar niet bruin laten worden.
Voeg de stukjes winterpeen toe en bak ze al omscheppend mee tot elk blokje rondom is gebakken.
Bak tenslotte de bleekselderij mee. Het gaat erom dat elke groentesoort gebakken wordt, alle stukjes moeten rondom dichtgeschroeid zijn.

stap 2:
verkruimel de tartaar, doe een paar kleine stukjes vlees bij het groentemengsel en bak omscheppend mee. Wacht tot het vlees gebakken is voordat je de volgende stukjes tartaar erbij doet. Herhaal dit tot dat alle tartaar is verwerkt. Dit kost veel tijd, maar daardoor wordt elk stukje wel goed gebakken en mooi rul, dit komt de smaak ten goede.

Stap 3:
als al het vlees is gebakken breng je het op smaak met zout, eventueel de kruidnagels en jeneverbessen. Peper(naar smaak) voeg je pas op het eind toe, omdat het
gerecht anders bitter gaat smaken.

Stap 4:
Schenk de tomatenblokjes of pakje tomaten van de aldi toe, en de witte wijn, en laat de smaken minimaal 2 uur op een laag vuurtje intrekken. Nog beter is om de saus een dag tevoren te maken, zodat de smaken de gelegenheid krijgen om zich volledig te ontwikkelen.

Stap 5:
Kook de spaghetti zoals je gewent bent,voor elke 100gram pasta minimaal 1 liter water. Meng de gekookte spaghetti met de bolognesesaus en bestrooi met parmezaanse kaas.

Variatie:
Na stap 4 voeg ik altijd een scheutje kookroom of soja kookroom toe, dit verzacht de smaken wat en maakt het lekker romig, dit vind Marijn wel erg lekker.
Ook kun je natuurlijk bij stap 4 alvast de parmezaanse kaas toevoegen en strooi gerust wat meer kaas erin, is erg lekker.
Als de kinders knoflook in het eten lekker vinden kun je dit natuurlijk met de ui meebakken bij stap 1.

Eventueel: Als je de saus wat te dik vind dan voeg je wat kookvocht van de spaghetti toe tot je de juiste substantie hebt.


Schotel van het huis:

7 ons mager rundvlees (in bouillon evt van bouillonblokjes koken)
2 kg aardappelen
1 pot augurken
1 pot zilveruien
1 pot mayonaise (het beste voor de smaak is de gewone mayo van Remia, deze is nl. wel erg smaakbepalend is gebleken. Het kan ook met light mayo maar is niet zo lekker)

Kook de aardappels en kook het rundvlees in bouillon gaar. Voor het vlees geldt: hoe langer je het kookt hoe lekkerder en malser het is.
snijd de augurkjes en zilveruitjes zodat ze ongeveer dezelfde grootte hebben, voor een prettig mondgevoel. Ja ja :)
Als de aardappels gekookt zijn een beetje laten afkoelen en fijnprakken of stampen. Alle ingredienten door elkaar roeren.
Verder laten afkoelen en alles wat je lekker vind bij het opmaken van de schotel erbij leggen.